woensdag 29 maart 2023

De bevroren wereld van de Sigmund Thun klamm.

Slechts een paar kilometer van onze '' neue Heimat'' ligt het plaatsje Kaprun. Eén van de grootste toeristische trekpleisters daar is de Sigmund Thun klamm. Een klamm is een kloof waar het (gletsjer)water zich met groots geweld een weg door heen heeft gebaand. 



Tijdens één van onze tripjes richting Oostenrijk en ons nieuwe huis, namen we ook even een ''break'' om deze klamm te herontdekken.  14 Jaar terug wandelden we voor het eerst samen met onze vrienden die hier ook vakantie hielden, deze klamm. Kleine dochter Auswander zat toen nog bij papa in de rug drager. Nu echter was het winter en de klamm is dan gesloten, ten 1e is het één grote bevroren wereld vol grote ijspegels, dus te gevaarlijk om te belopen en er zijn toch vaak delen van de houten loopbruggen die toch beschadigd raken door vallend gesteente. Maar er is wel degelijk een mogelijkheid om even een kijkje te nemen in de klamm  en dat deden we dus. Hier volgt de route: 


Start: parkeerplaats bij de Klammsee  bij Kaprun. Op de route richting de Kaprun Stausee.

Hier steek je met een houten loopbrug de rivier over en sla je direct rechts af. Je loopt nu richting de Klammsee. Rond de klammsee loopt ook een lehrweg met info borden  en in de zomer kun je er gebruik maken van Kneipbaden, er zijn bankjes om te relaxen en speeltoestellen voor de kleintjes.

Op het moment dat wij rond de klammsee liepen  was de brandweer een reddingsoefening aan het doen in het bevroren water, het was wel een fascinerend schouwspel om ze zo bezig te zien!

Na de klammsee daal je langzaam wat af maar blijf je rechtdoor lopen, langs de wandelroute heb je al plekken waar de machtig mooie ijspegels zich al tonen.Dan kom je bij een grote brug. hier vanaf kun je prachtig de bevroren klamm in kijken. Wat een geweldig schouwspel ijspegels in alle soorten en maten en hier en daar zie en hoor je nog water ruizen. 



Als we zijn uitgekeken wandelen we een stukje terug, hier kun je een paadje naar beneden volgen en kom je uit bij de uitgang van de klamm, ook hier hebben we weer een mooi uitzicht en vergapen we ons aan de mooi gevormde ijspegels. Normalerwijs zou je hier de rondwandeling rond de Klammsee kunnen vervolgen maar het pad wat in een soort trapvorming de berg omhoog loopt is één ijsbaan geworden. We proberen een stukje omhoog te gaan maar glijden even hard terug. we moeten hier natuurlijk hard om lachen, maar besluiten met het oog op de veiligheid gewoon dezelfde route terug te nemen.

Nu we hier één week wonen hebben we de route nogmaals gelopen. Gewoon even uit de verhuisstress van dozen uitpakken, alles een plekje geven en de overige zaken die geregeld moeten worden als jezelf inschrijven bij de gemeente, de auto invoeren, verzekeringen, internet enz enz. Net als we iedere keer denken alles geregeld te hebben komt er wel weer iets nieuws. Tijd dus voor een ommetje in de natuur.

We lopen de route opnieuw. en we zijn amper 1 maand later en er is geen ijspegel meer te bekennen. De ''Frozen'' wereld is veranderd in de lente. Overal duiken de voorjaarsbloemetjes op en de padden zijn ook al op vrijerspad. 



Mocht je in deze omgeving met vakantie zijn dan is een combi van de klamm en de klammsee echt een aanrader. Zeker op een warme zomerdag is het heerlijk in de klamm en daarna nog even relaxen rond de see en een lekker ijsje eten op het terras. Zorg wel voor stevig schoeisel tijdens de wandeling en houd kleine kinderen bij de hand. De klamm gaat rond half mei meestal weer open tot ergens begin november afhankelijk van de weerssituatie.

volwassenen zonder gastenkaart betalen 6 euro 50 
kinderen zonder gastenkaart 4 euro 40
met een gastenkaart krijg je korting op de entreeprijs. 


Er zitten 133 hoogtemeters in de wandeling, Klamm en Klammsee maken een plezierige rondwandeling van 4 km samen. Voor de hele familie geschikt.
Aanrader!





2 opmerkingen:

Verhuisbericht

  Lieve volgers,  Niet schrikken hoor. We gaan niet alweer verhuizen, alleen het blog verhuisd. Voortaan zijn we te volgen op:  https://fami...